Sabar adalah suatu perbuatan yang mulia.

Sabar adalah suatu perbuatan yang mulia. Rasa sabar mesti disulam bersama dengan rasa syukur. Sebagai seorang yang beriman, kita wajib merasa sabar tiap kali kali ditimpa ujian. 

Di waktu diberikan kesenangan pula, wajib untuk kita bersyukur. Ini untuk membentuk ketahanan jiwa yang kental dan kukuh. Mesti difahami, tidak ada sebarang perkara yang berlaku dengan izin Allah akan mendatangkan tiada kesan baik kepada mereka yang ditimpa ujian. 

Seperti yang semua diketahui, pasti akan ada hikmah di balik semua peristiwa. Itu pasti! Kita bisa lihat janji Allah di dalam Al-Quran.
Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas.” (Az-Zumar:10)
Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) solat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.
(Al-Baqarah:153)
Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kalian agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar diantara kalian.
(Muhammad:31)

Maka bersabarlah kamu untuk (melaksanakan) ketetapan Tuhanmu.
(Al-Insaan:24)

Ini adalah antara ayat-ayat di dalam Al-Quran yang menekankan tentang erti sabar di dalam kehidupan didunia fana ini. Maka dapat disimpulkan, ujian memang tidak akan pernah lari dari kehidupan kita semua. 
Semua orang tidak terkecuali. Rasulullah kekasih Allah itu sendiri juga ditimpa ujian yang amat dahsyat. tidak ada satupun manusia yang terhindar dari ujian tinggal bagaimana orang tersebut melepaskan atau melalui ujian tersebuat. Maka bersabarlah. Kerana kelak di suatu hari, kalian akan bersyukur kerana pernah ditimpa ujian yang dirasa amat menyeksakan. Percayalah Badai Akan Berlalu dengan Hikmah Yang Membahagiakan Hidupmu.
Sabar adalah suatu perbuatan yang mulia. 9.4 out of 10 based on from 80.230 ratings. 2 user

0 komentar:

Posting Komentar

Subscribe Here

Sign up here with your email address to receive updates from this blog in your inbox.

  © copy right Nur Qolbu 2013 Template By Kang Miftah Modified by JASA SEO | Jasa Penulis | Buka Info